top of page
  • Writer's pictureSatu Nyberg

Maton kutominen on helppoa aloittelijallekin!

Päivitetty: 9. toukok. 2022


Mattojen kudonta on vanha perinne.

Jo vuosia sitten kangaspuut olivat tutut ja erilaisia mattoja valmistettiin koteihin valtoimenaan. Myöhemmin teollistumisen myötä mattojen valmistus on siirtynyt koneille, jolloin ne on voitu ilman vaivaa ostaa kaupoista. Kuitenkin mattojen kudonta on helppoa ja mukavaa, joskin aikaa vievää. Kunhan pääsee jyvälle prosessista, valmistuu matto leikiten. Mitä minun tulisi tietää ennen maton kudonnan aloittamista?


Ensimmäisenä sinun tulee valita pohjavärisi langat, eli loimi, joka osittain näkyy valmiissa matossa. Väreiksi valitaan usein valkoinen tai musta, riippuen maton pääväreistä. Nämä olisi hyvä myös määrittää ennen kudonnan aloittamista. Voit valita muutaman eri kudontavärin mattoon, jotta kudonta olisi mahdollisimman helppoa. Kuitenkin vain taivas on rajana eri väriyhdistelmissä tekemässäsi matossa. Näiden jälkeen tärkeää on varata oma paikkasi kutomossa, jotta kudonnan ohjaaja voi laittaa sinulle kaiken valmiiksi kudontaa varten.

Kun kudonnan ohjaajan kanssa on valittu maton leveys ja pituus voidaan aloittaa maton kudonta. Tällöin eriväriset kuteet pujotetaan edestakaisin loimien välissä ja vedetään tiukaksi käyttämällä "Luhaa". Tämä on maton kudonnan aikaa vievin osuus ja alkuun maton valmistumiseen voi mennä useita päiviä. Älä kuitenkaan lannistu! Matka on yhtä tärkeä kuin päämäärä. Käsillä tekeminen usein rentouttaa ja tuottaa mielihyvää, kun näkee oman työnsä edistymisen.

Matto on valmis, onneksi olkoon! Jäljellä on enää löytää sopiva paikka upealle uniikille luomukselle kodistasi. Sitä ennen on vielä matonpäättely eli viimeistely. Loimilangat solmitaan, jotta matto ei purkaannu.


Varoitus, kutominen saattaa koukuttaa, jolloin maton valmistuttua uusien ideoiden tulva saattaa yllättää. Tällöin ei auta muu kuin aloittaa alusta!

17 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page